RAFTUL CU CARTE: Aripi frânte

autor: Kahlil Gibran

Opera lui Kahlil Gibran este formatoare de conștiință, ne îndeamnă să redescoperim partea spirituală a vieții, ne amintește că omul este dator să lupte neîncetat pentru libertatea și demnitatea sa și că sufletul se îmbolnăvește în lipsa Frumuseții și a Iubirii.
Născut la 6 decembrie 1883, în nordul Libanului, Kahlil Gibran studiază în copilărie Biblia, limbile siriacă și arabă cu un călugăr. În 1895 emigrează în Statele Unite, unde îl cunoaște pe nonconformistul artist Holland Day, care îl introduce în cercurile artistice și îi preda literatură universală, desen și pictură, universul lui Gibran fiind marcat astfel de iubirea pentru scris și artă.
În 1911 publică la New York o serie de piese poetice în proză printre care și „Aripi franțe” (1912) și „O lacrimă și un zâmbet” (1914), un opuscul ce va prefigura principalele lui teme de meditație. Până în 1931, când se stinge din viață, Gibran pictează, scrie și publică permanent. La moartea să, jurnalul New York Sun titra cu litere mari: „S‑a stins un profet”.
Volumul reunește lucrări scrise în perioade diferite din viață autorului, în care sunt prefigurate sau dezvoltate binecunoscutele teme cuprinse în celebra să lucrare, Profetul.
■ O LACRIMĂ ȘI UN ZÂMBET (1914), un opuscul în care sunt prefigurate principalele teme de meditație ale autorului
■ ZEII PĂMÂNTULUI (1931), un lung poem în proză constând dintr-un dialog purtat între zeii Pământului cu privire la destinul omului
RĂTĂCITORUL, apărută postum, este o colecție de parabole ce va vedea lumina tiparului în 1932
SATAN, o scurtă schița, datând din perioada anticlericală a lui Gibran, în care e descrisă relația omului cu întruchiparea răului
■ ARIPI FRANȚE, o scurtă nuvela dedicată lui Mary Haskell, protectoarea să, în care este relatată povestea tragică a primei sale iubiri, petrecută în Liban.

Cartea poate fi comandată de la Web: https://www.edituraherald.ro/

Leave a Comment